Tuoretta ajattelua
Uutiset Blogi

Miksi puettava teknologia ei ole hyödyllistä vain niille, jotka yrittävät pysyä kunnossa, vaan myös monissa muissa tarkoituksissa?

Puettava teknologia. Tämä käsite saattaa kuulostaa hieman futuristiselta, mutta sitä se ei suinkaan ole. Kyseisestä tekniikasta on muodostunut erittäin hyödyllinen apuväline muun muassa urheilijoiden keskuudessa. Mutta mitä sillä tarkoitetaan ja mihin kaikkeen puettavaa teknologiaa kyetään käyttämään? Tätä lähdemme nyt selvittelemään.

Puettava teknologia – mistä on kyse?

Puettavalla teknologialla tarkoitetaan päälle puettavaa laitteistoa, jota kyetään käyttämään omien fyysisten toimintojen mittaamiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset älykellot ja -korut, jotka mittaavat omia toimintoja. Kyseisen teknologian avulla selvitetään muun muassa henkilön käyttäytymistä ja fysiologista tilaa erilaisten signaalien avulla. Tällaisia ovat muun muassa sykkeen muutokset, hengityksen nopeus, paino sekä kehonkoostumus.

Ymmärrettävästi tätä teknologiaa käytetään urheilussa ja kuntoilussa, sillä se tarjoaa loistavan apuvälineen kunnossa pysymiseen, kestävyyden parantamiseen sekä omien elintoimintojen mittaamiseen harjoittelun aikana. Mutta sen käyttömahdollisuudet ylettyvät kuitenkin tätäkin pidemmälle, sillä laitteisto mahdollistaa lukuisten muidenkin toimintojen hoitamisen. Mihin kaikkeen tätä modernia teknologiaa sitten voidaan hyödyntää? Tätä selvittelemme seuraavaksi.

Käyttömahdollisuudet

Puettavalla teknologialla tarkoitetaan erilaisia älylaitteita, kuten muun muassa kelloja, joiden avulla voidaan mitata esimerkiksi omia askeleita, urheilusuorituksia ja sykettä. Vaikka oman kunnon tarkkailu onkin yksi yleinen toiminto tällaisilla laitteilla, hoituu niillä moni muukin asia erittäin näppärästi.

Älykello toimii muun muassa maksuvälineenä. Sen kautta on mahdollista hoitaa niin verkko- kuin myös lähimaksuja, joten esimerkiksi peli- ja viihdeteollisuus kykenee tämän ansiosta hyödyntämään puettavaa teknologiaa. Muun muassa rahapelisivustot, kuten NetBet Nettikasino, joilla verkkomaksaminen on osa elämystä, ovat yksi teknologiamarkkinoiden osa-alue, joilla puettavaa teknologiaa kyetään hyödyntämään toimintojen helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi.

Viihteen lisäksi tätä tekniikkaa voidaan muun muassa laajamittaisesti hyödyntää terveydenhuollossa, jonka parissa puettava teknologia auttaa valvomaan potilaiden elintoimintoja sekä ennakoimaan terveysriskejä. Tulevaisuudessa kyseisen teknologian oletetaankin huomattavasti yleistyvän terveydenhuollossa, sillä sen potentiaalinen kehitys alalla on valtavaa.

Tämä erittäin moderni teknologia tarjoaa runsaasti käyttömahdollisuuksia. Esimerkiksi älykellojen avulla on mahdollista mitata omaa unirytmiä, lähettää tekstiviestejä, selata verkkosivuja sekä lukea sähköposteja. Vaikka kyseinen teknologia oli alunalkaen tarkoitettu lähinnä kunnon ja elintoimintojen mittaamiseen, on sen teknologia kehittynyt valtavasti ja nykyään näiden älykkäiden laitteiden avulla voidaan hoitaa lähes samoja toimintoja, kuin muun muassa omalla älypuhelimella.

Iholle tulevan teknologian kasvu, kehitys ja tulevaisuus

Erilaisten päälle puettavien teknologiavempaimien kasvu on näkynyt katukuvassa jo joitakin vuosia. Meistä moni käyttää nykyään ranteessaan älykelloa, jonka avulla esimerkiksi valvotaan päivän liikunta-annoksia, maksetaan ruokaostoksia ja hoidetaan työasioita. Puettava teknologia kehittyy jatkuvasti ja kuluneiden vuosien saatossa markkinoille on tullut kaikenlaista tekniikkaa muun muassa erilaisista älykkäistä sormuksista kotimaisiin älyshortseihin. Tämä trendi on ollut valtavassa kasvussa viime aikoina ja useat yritykset ovatkin investoineet sen kehitykseen ja tuotesuunnitteluun.

Tällaisen iholle tulevan teknologian potentiaali on valtavaa, sillä sitä kyetään optimoimaan todella moniin erilaisiin toimintoihin ja tuotteisiin. Sitä voidaan esimerkiksi hyödyntää monien arkipäiväisten asioiden hoitoon, jonka lisäksi se tarjoaa myös loistavia mahdollisuuksia eri yrityksille. Sen avulla yritykset kykenevät optimoimaan toimintojaan, parantamaan työturvallisuutta sekä edesauttamaan työhyvinvointia.

Koska kyseessä on trendikäs, kovaa tahtia kasvava markkina-ala, jonka suosio on ollut tasaisessa nousussa, tulemme varmasti tulevaisuudessa näkemään yhä useampia puettavia älylaitteita erilaisista koruista vaatteisiin. Voimme jo nyt esimerkiksi hallita oman älykodin toimintoja kellomme avulla, varmistaa liikkuvamme tarpeeksi päivän aikana sekä maksaa ostoksia vain rannetta vilauttamalla. Puettava teknologia ei ole enää vain kuntoilijoiden suosima apuväline, vaan siitä on muodostunut jokapäiväinen työkalu, joka helpottaa lukuisten arkipäiväisten toimintojen hoitamista niin yksityiselämässä kuin myös töiden parissa. Jää nähtäväksi, millaisia vempaimia ja tekniikka me puemme yllemme muutaman vuoden kuluttua.

Comments are closed.